Żywność zapobiegająca powstaniu próchnicy zębów

Niestety nasze zęby są podatne na wszelkie czynniki sprzyjające ich rozpadowi. Najbardziej istotnym elementem, który ma wpływ na powstanie próchnicy i chorób zębów, ma to, co jemy. Jednak istnieje na rynku polskim wiele produktów, które zapobiegają powstawaniu próchnicy zębów, a w ich skład będą wchodziły przede wszystkim produkty bogate w witaminę D. Witaminę D znajdziemy w produktach rybnych np. węgorzu, śledziu, dorszu, łososiu, makreli, tuńczyku, sardynkach, w jajkach, jak również w mleku i serze żółtym. Witamina D przede wszystkim jest uważana właśnie za witaminę, jednak jest ona przede wszystkim prohormonem. Jest wykorzystywana przede wszystkim w leczeniu osteoporozy, krzywicy, oraz osteomalacji. Bardzo ważne jest to, żeby ją spożywać, jak również pozyskiwać może nie w obrębie leczenia zębów, czy zapobiegania próchnicy, ale z innych przyczyn, pozyskując ją ze słońca w okresie letnim, lub całorocznym. Wpływa bowiem na nasze samopoczucie, jak również na stan zdrowia, między innymi stan nerwowy, i mięśniowy.

Related Posts