Wpływ słodyczy na zęby

Słodycze, a generalnie cukier nie ma najlepszego wpływu na nasze uzębienie. W składzie słodyczy jest wiele elementów szkodzących naszym zębom, szczególnie jeśli nie oczyścimy ich po zjedzeniu danego smakołyku nitka dentystyczną oraz szczoteczką z odrobiną pasty do zębów. Niestety cukier powoduje, że na zębach pojawia się próchnica, która rozwija się bardzo szybko, powstają bakterie, które szkodzą nie tylko dziąsłom lub jamie ustnej, ale całemu ludzkiemu organizmowi. Cukier zawarty we wszelkiego rodzaju słodkościach, przylepia się bardzo często do zębów i staje się automatycznie wspaniała pożywką dla bakterii. Bakterie z kolei produkują kwas mlekowy, który niestety niszczy szkliwo naszych zębów, a tym samym zęby zaczynają być słabe, wrażliwe, powstaje próchnica, i na koniec nasze uzębienie wypada. Z badań wynika, iż najbardziej groźne słodycze dla naszej jamy ustnej, a tym samym zębów są słodkości w formie lizaków, lub twardych landrynków. Mniej dokuczliwe będą miękkie słodycze tj. czekolada, która bardzo szybko rozpływa się w ustach, i trafia do naszego żołądka.

Related Posts